11 Aralık 2010

40-Zekat keçiliğinden kınalı koçluğa


40-Zekat keçiliğinden kınalı koçluğa
Hepimizin kirli çamaşırlarımız vardır. Bu çamaşırlarımızın sayısı temizlerin sayısını geçmedikçe yahut bizler istilacı ve yayılmacı bir çirkefliğe bürünmedikçe temiz olduğumuza hükmedilir. Hayatın kurallarında hatta itikadın temelinde bu vardır. Herkes hata yapabilir ki bu hata kirlenmeye sebep olur sonra herkesin pişman olma hakkı vardır ki buna da tevbe denir, bu pişmanlık ve tevbe insanı aklar. Sosyal hayatta hata yapmayandan çok hata yapana rastlarız. Pişman olmak demek yaptığının yanlış olduğunu anlamak demektir. Bu anlayış aynı zamanda bir düşünce, idrak ve muhakemenin sonucudur. Hayatımızda normal seyretmesi gereken akış budur.

Sosyal denge buna bağlıdır. Hatayı bilirseniz doğruya sarılırsınız. İnsanın akıbetini bilmediği şeylerin peşine düşmesi kolay ve ekseriyetle tercih edilen yoldur. Sona yaklaştıkça durum belirginleşir ve beşeri iradenin ortaya çıkış noktasıda burasıdır. Yaptığının yanlış ve hata olduğunu, yanlışa götürdüğünü görmek bir çok insanın idrak edebileceği bir durumdur. Doğruyu farketmek ve bu durumda çartketmek her insanın yapmadığı, aypmaya cesaret edemediği bir eylemdir. Ya Firavun gibi bir iddiada bulunur ve "bir kere söyledim artık vazgeçemem" dersiniz ki bu sizin adınızı tarihe Firavun olarak yazdırır; ya da hatanızı farkeder "eyvah!" dersiniz ve hata yaptığınızı beyan ve ilan ederek çarkedersiniz ki bu sizin, doğruya hatasında ısrar edenden daha yakın olduğunuz anlamına gelir. Bu bir necat işareti ve eylemidir. Yeniden başlamanın ilk adımıdır. Zekat keçiliğinden kınalı koçluğa giden yol buradan başlar.

Diyelim ki hatanızda ısrar ettiniz akıbetiniz ne olabilir?

Kızıldeniz'de boğulursunuz. Musa'ya yenilirsiniz. Sürüden ayrılma ihtimali en yüksek olan siz olursunuz. Sürünün en güçsüz halkası olduğunuzdan kurtların dişlerine en yakın siz olursunuz. Sürünün gücü tıpkı zincirdeki güçsüz halka gibi en zayıf halka olarak sizin gücünüz kadar olur. Biraz daha iyimser olalım; sürünün en gerisinde kaldığınız için çobanın sopasından en çok nasiplenen olursunuz. Çobanların adeti olduğu üzre en sıska parça olarak zekat memurlarına verilirsiniz. Çevrenizden ve tanıdıklarınızdan ayrılmaya zorlanırsınız.Yolunuz kör bir bıçakla erken kesişir vs...

Zekat keçiliğinden kınalı koçluğa giden yol hatalardan ders çıkarıp çark etmekten geçer. Bu yol Musa'ya daha yakındır ve sizi doğrulara ve doğruyu yapanların diyarına götürecektir.

Bekir Kale Ahıskalı
Ekim 2010
Kekeme Kaval 40

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder